2016. február 9., kedd

Epilógus

Kedves Olvasóim!
Nos, ide is elérkeztünk, az utolsó igazán komoly bejegyzéshez, amiben még történik valami érdemleges. Ez az utolsó rész, ami az összes főbb szereplő életét lezárja, pontot tesz az elvarratlan szálak végére. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok majd róla...
Valamint, ezt még bővebben is ki fogom fejteni, de azért most is szeretnék köszönetet mondani! Nagyjából fél éve indítottam útjára A lázadás kezdete című blogot, és ez alatt az idő alatt nem állítom, hogy az életem száznyolcvan fokos fordulatot vette, de sokkal színesebbé vált. Megtapasztaltam, milyen idegtépő érzés izgulni a kommentek miatt, milyen jó úgy írni, hogy tudod, van, akit érdekel, amit csinálsz, hogy valaki szereti a munkáidat. Három nagyon kedves, vicces és tehetséges barátnőre tettem szert Lili Leone, Lauren Write és Sofia Currington személyében, akiknek ezúttal is szeretném megköszönni a sok támogatást és bíztatást<3 Mindazonáltal óriási köszönet illeti a 17 embert, akik feliratkoztak a blogomra! És a több, mint 8000 oldalmegjelenítésért is nagyon hálás vagyok! :)
De nem szeretnék tovább "dumálni", jöjjön, aminek jönnie kell!
Hölgyeim és Uraim, a blogom negyvenedik posztja, ami lezár egy fontos korszakot, ami pontot tesz az események végére, és amiből megtudhatják, hogy alakult Miranda, Valter, Jared és a többi kedvelt, vagy kevésbé kedvelt mellékszereplő sorsa! Jó olvasását és sose hagyjon el benneteket a remény!
Ölel mindenkit: Maja Tankwall, a világ egyik leghálásabb írónője<3





Már a szeme villogásán is látszott, hogy tervez valamit. Egy ördögi, kockázatos ötlet fogalmazódott meg a fejében, melyre azelőtt még sosem volt példa Panem történelmében. Megfeszítette a nyílvesszőt, zavart tekintetét az égre emelte. A villám éppen készült lecsapni, pont oda, ahol álltak, a nagy fába. Katniss Everdeen pont erre a pillanatra várt. Amint becsapódott a mennydörgés, eleresztette a nyilat.
  Aztán minden elsötétült körülöttünk.
  Eleinte senki sem értette, mi történt. Az emberek az utcára rohantak, és össze-vissza kiabáltak mindenféle zagyvaságot. Senki sem bírt uralkodni magán, mindannyian a Mészárlás váratlan félbeszakításának okait tudakolta, vagy éppen a forradalomért üvöltözött.
  Végül az apám vetett véget a felfordulásnak. Pár barátjával együtt csoportokba rendezte az embertömeget, majd az erdő felé terelte őket. Sejtette, hogy az adás hirtelen kikapcsolása valami titkos, furcsa dolognak köszönhető, amit valószínűleg nem néznek jó szemmel a Kapitóliumban, és amiben a Körzetünk Kiválasztottjainak is vastagon benne van a keze.
-Idő kérdése, és bombákat szórnak a lakhelyünkre, vagy felégetik azt! – mondta. – A legjobb lenne minél hamarabb eltűnni!
  Az összes Körzetlakó egyetértéssel fogadta a szavait. Felpakoltuk az ételeket és az italokat, sőt a biztonság kedvéért néhány baltát is magunkkal vittünk, így vágtunk neki a hosszú útnak.
  Mint utóbb kiderült, elhamarkodottan döntöttünk. Túl kevés élelmet raktároztunk el, ráadásul amint leszállt az éj, úgy éreztem, menten megfagyok. A szüleim, a nagymamám, és a bátyám megpróbáltak felmelegíteni az ölelésükkel, de kevés sikerrel jártak. Tudtam, hogy ha nem érkezik segítség, a Körzetem összes lakójával együtt az erdőben fogok meghalni.
  De nem ez okozta a legnagyobb problémát. Az emberek folyton a Viadalról kérdezgették egymást, bízva abban, hogy a másik többet tud náluk. Senki sem értette, mit művelt a tavalyi év bajnoka, és mi vihette erre a furcsa, megmagyarázhatatlan tettre. A hőmérséklet csökkenése és az egyre fogyatkozó élelem is csak rontott a helyzetünkön.
  Úgy döntöttem, ledőlök egy kicsit aludni. Álmomban egy hatalmas építményt láttam, amit már ismertem régebbről. Szürke színén kéjesen, hívogatóan megcsillant a napfény felkelő sugara, megvilágítva ezzel a tömb tetején álló embereket. Hárman voltak, két lány és egy fiú. Egyiküket személyesen ismertem, a másik kettőt csak hallásból. Mindhárman az alattuk elterülő tisztást fürkészték. Egyszer csak megremegett a szőke lány keze. Belenyúlt a zsebébe, és előhúzott egy kitűzőt, amely egy Fecsegőposzátát ábrázolt. Hosszasan, tűnődve fürkészte a jelvényt, majd nagy sokára a kabátjára tűzte. Társai ugyanígy cselekedtek, majd vigyorogva összenéztek, megcsókolták a három középső ujjukat, és egymás felé fordították őket.
-A gyerekekért! – suttogta átszellemülten a szőke lány, aki indítványozta a lázadás jelképének viselését.
- Az országért! – bólintott komoran a fekete hajú fiú, akinek csokoládébarna színű szeme már-már ijesztően vakmerően villogott.
- A békéért! – egészítette ki a göndör hajú lány, majd elfütyült egy vidám hangzású, négy szólamból álló dalocskát.
  Mindössze ennyire emlékeztem az álmomból, mikor egy koszos, aprócska szobában magamhoz tértem. Nehézkesen feltornáztam magam, és alaposabban körülkémleltem a helyiséget, ahová kerültem. Fekhelyem mellett egy kicsi asztal és egy ingatag polc állt. Mindkettőn látszott, hogy már évek óta nem porolták le őket, mint ahogy az egész hely szagán érzetem, hogy ez bizony nem Snow elnök rezidenciájának legcsillogóbb lakosztálya. Hirtelen páni félelem járta át az egész testemet, olyannyira, hogy szinte beleremegtem. Hol vagyok? Mit akarnak tőlem? Mi történt a családommal? – ilyen, és efféle kérdések motoszkáltak a fejemben. Legszívesebben tombolva elmenekültem volna, semmibe véve a körülményeket és a következményeket. Idegesen megráztam a fejem, mert tudtam, hogy ez nem vezetne semmire.
  Ez csak egy álom – nyugtattam magam. – Egy rossz, gonosz rémálom. Ne törődj vele, csak próbáld elfelejteni! Hunyd le a szemed, és szabadulj meg tőle!
  Gőzöm sincs, mennyi ideig szunyókálhattam. Mindössze annyi emlékem maradt meg ezekből a bizonytalan, kínkeserves időkből, hogy nem sokára rendkívüli gyűlést hívtak össze, ahol minden jelenlévőnek kötelessége volt részt venni. Ott aztán egy ötven év körüli, szőkésbarna hajú nő, Alma Coin elnökasszony mindent megosztott velünk, amiről úgy gondolta, érdemes tudnunk. Kiderült, hogy a Harmadik Nagy Mészárlás Arénája megsemmisült, minekutána Katniss felrobbantotta. A versenyben lévő játékosok felét, így Katniss Everdeent, Finnick Odairt, és Beetee Latiert sikeresen megmenekítették, a többi életben lévő Kiválasztottat azonban elfogta a Kapitólium. A bajnokokat ide, a Tizenharmadik Körzetbe szállították, amit a közhiedelemmel ellentétben nem romboltak rommá. Néhány Körzetlakó a Viadalt követően felkerekedett, és az eldugott rejtekhely felé vette az irányt.
  Nem sokára Katniss magához tért, és elvállalta a Fecsegőposzáta, vagyis a lázadás jelképének szerepét. Igazság szerint nem sok mindent értettem a Tizenharmadikban zajló dolgokból, mindössze azt éreztem, hogy hatalmas bajba keveredtünk, amiből minden bizonnyal sikeresen ki fogunk mászni. Segítettem is egy kicsit, a lesérült embereket ápoltam, és megpróbáltam minél gusztusosabb ételeket varázsolni a harc alatt megfáradt lázadók asztalára.
  Pár órával azután, hogy a különböző számokkal ellátott osztagok útnak indultak a Kapitóliumba Snow megölésére és hatalmának megdöntésére, Coin elnök ismét összehívta az otthon maradottakat a gyűlésterembe, és újabb kéréssel fordult felénk. Azt kívánta, minden polgár, aki még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, vegyen részt egy kiképzésen, már ha igaz szívű harcosnak érzi magát, akinek mindennél többet jelent az ország szabadsága, olyannyira, hogy kész meghalni miatta. Arról viszont nem tájékoztatott senkit, mit is kellene csinálnunk a fővárosban.
  Eleinte teljesen belelkesültem az ötlettől. Segíteni a forradalomban? Igazi harcossá válni? Szinte el se hittem, amit hallottam, amikor Coin bejelentette ezt a lehetőséget. Örömujjongások közepette siettem a földalatti kis kabinunkban, és rögvest elújságoltam anyáéknak, milyen páratlan lehetőségre találtam. Számomra érthetetlen okokból kifolyólag egyik családtagom sem repesett az örömtől, amikor bejelentettem, hogy támogatni szeretném a Kapitólium ellen folyó csatát. Először nyomozni kezdtek, folyton Beetee Latier nyakára jártak. Napokig csak ez ment, a kiképzés már régen elkezdődött, de még lett volna idő bejelentkezni, elvégre a parancsnok azt mondta, minél többen veszünk részt az akcióban, annál nagyobb az esélye, hogy a fondorlatos terve sikerrel jár. Egy este aztán apa leült velem és a testvéremmel. Ő az ágyon foglalt helyet, mi pedig a hideg földre telepedtünk. Már akkor tudtam, hogy ez nem jelent semmi jót, hiszen annak idején, amikor a Viadalokkal kapcsolatban világosított fel, ugyanígy helyezkedtünk el.  Mint kiderült, nem tévedtem. Apa mindent megosztott velünk, amit sikerült kihúzni a Harmadik Körzet egykori bajnokából. Mint kiderült, Coin zseniális terve annyiból állt, hogy a szerencsétlen fiatalokat Snow palotája elé állítsa, majd bombákat dobjon rájuk, ezzel is csak felszítva az éppen akkor érkező forradalmárok dühét. Mondanom sem kell, rögvest elment a kedvem az egésztől, és már a Tizenharmadik Körzet vezetőjére se tudtam úgy tekinteni többé, mint azelőtt.
  A lázadás úgy zajlott, mint ahogy az a nagykönyvbe meg van írva: rengeteg feleslegesen elhunyt ember, förtelmes és kegyetlen összecsapások, a szeretteiktől megfosztott családok, és egy győzelem, ami megváltoztatta az ország sorsát.
  Mindenki nehezen viselte ezt a pár hetet. Az összes ismerősöm naphosszat rettegett a váratlan bombázásoktól, a bizonytalanság okozta borzalmaktól. Abban az időszakban egy ember arcán sem láttam őszinte mosolyt, még a végén sem, amikor Alma Coin kiállt az ország elé, Snow egykori palotájának erkélyére. Úgy tervezte, onnan nézi végig elődjének kivégzését. Katniss Everdeen azonban ismét rendesen meglepte Panem összes lakóját: az egykori zsarnok helyett az új elnökre célzott már-már legendásan híres nyilával. Természetesen a lövés talált, Coin pedig holtan bukdácsolt le az emeletről. Annyi barátot vesztettem már el életem tizennégy éve során, hogy képtelen lettem volna örömujjongásban kitörni még egy ember halálának láttán. Ennek ellenére megkönnyebbültem. Tudom, nem szép dolog, mégis úgy gondoltam, Coin egy fokkal sem lenne igazságosabb elnök Snow-nál.
  A lázadás nem csak az átlagembereket, a győzteseket is rendesen padlóra küldte. Legtöbbjüket még a Nagy Mészárlás után megölték. Wolfrick Salazarral a lázadók, Maria Cowell-lel pedig a Kapitólium oldalán álló Békeőrök végeztek. Blight Waterfall sem maradhatott sokáig életben, őt a Viadalon érte a vég, amikor a véresőből menekülve nekiütközött az erőtérnek. Nyomban leállt a szíve, még csak meg sem próbáltak rajta segíteni a szintén kilátástalan helyzetben lévő szövetségesei.
  Finnick Odair köztudottan nehezen viselte a kedvese nélkül töltött heteket. Mikor a lázadók egy csoportja megmentette Annie Crestát a Kapitólium fogságából, a fiú valósággal kivirult. Tisztán látszódott rajta, hogy még soha életében nem örült annyira, mint az esküvőjük napján. Kis idő múltán azonban kénytelen volt elhagyni a feleségét, ugyanis a kötelesség a harcba szólította, ahol végül kioltották az életét. Senki sem tudja biztosan, miképp távozott az örök vadászmezőkre. Ahány embert megkérdeztem róla, annyiféle választ kaptam. Valaki azt állította, lelőtték, más vadászdarazsak támadásáról beszélt, egy harmadik, kevésbé megbízható forrás szerint pedig egy óriásira nőtt, Békeőrre hasonlító mutáns gyík tépte darabokra.
  Utóbbit Johanna Mason, Körzetünk egyetlen életben lévő bajnoka állította. Valami olyasmit magyarázott, hogy Snow már korábban is megfenyegette őket Finnickkel, hogy ha még egyszer lázadáson kapja őket, egy ilyen szörny fog végezni velük. A legtöbben nem hittek neki, amit valamilyen szinten meg is lehet érteni. Johanna ugyanis heteken keresztül a fővárosban raboskodott, miután segített Katniss megmenekítésében. Miután kiszabadították, rengeteg időbe telt, mire újra magára talált. Állítólag a Kapitóliumban átélt kínok miatt nem vehetett részt a mindent eldöntő, végső küzdelemben. A lázadás alatt és után még mindig nem tudott igazán mit kezdeni magával, tekintve, hogy mindenkit elvettek tőle, aki jelentett számára valamit: a szüleit, a szerelmét, és Finnicket, akire a bátyjaként tekintett. Mostanában mégis látni a Körzet utcáin, bár igaz, ami igaz, a legtöbbször még távolról sem nevezhető vidámnak, kivéve, amikor a régebbi ismerőseivel beszél, vagy éppen a vasútállomásra siet, majd jegyet vált a Tizenkettedik Körzetbe tartó vonatra. Nos, igen, úgy hírlik, Roger után újra rátalált a szerelem, ezúttal egy szénbányász fiú személyében, aki sokszor feltűnt a képernyőn a lázadás alatt, sőt párszor még azelőtt is, például amikor nyilvánosan megkorbácsolták, vagy amikor majdnem fejbe lőtték a Hetvenharmadik Győzelmi Körúton nyújtott viselkedése alatt.
  Leila Berry-t nem viselte meg különösebben a hír, miszerint soha többet nem ejtheti ki élő adásban Panem legrettegettebb mondatát a száján, mely a hamis reményről szól. Körzetünk egykori kísérője egy kozmetikai szalonban helyezkedett el, és egy gyönyörű kisfiút szült a férjének. A családnak esze ágában sem volt elköltözni a fővárosból, mindössze egy nagyobb házat vettek, ahol azóta is romantikus boldogságban élnek. Leila sosem panaszkodik, ugyanúgy csillogó luxusban él, pont úgy, mint annak idején. Semmit sem hiányol a Viadalok nyújtotta izgalmakból. Johannával sem tartja a kapcsolatot, amit teljes mértékben megértek, sosem viselték a szívükön a másikat.
  Az emberek lassacskán kezdenek visszaszivárogni egykori otthonaikba. Bár a Tizenharmadik Körzet sokáig biztonságot nyújtott nekünk, mégsem akart senki sem ott maradni, mert hiányzott nekünk a jól megszokott, családias otthon melege.
  Mint ahogy azt korábban is sejteni lehetett, a Hivatásos Körzeteket, tehát az Elsőt, a Másodikat, és a Negyediket csekélynyi támadás érte a többi városhoz képest. A Kapitóliumban úgy tudták, mindhárom Körzet Snow pártján áll, ez esetben azonban tévedtek. Még az izomagyú gyilkológépnek tartott emberek is a jó ügy mellett voksoltak, és a hirtelen kialakult barátság nem csak a háború idejére terjedt ki. Most, hogy beköszöntött a régóta várt béke, igyekszenek kivenni a részüket a munkából. Igaz, a rossz nyelvek azt beszélik, mindezt azért teszik, hogy keressenek egy kis pénzt, ugyanis, mint kiderült, semmihez sem értenek a kínzáson és a harcon kívül, viszont mindannyian nagyon erősek és strapabírók, így a rosszabb állapotban lévő Körzetek polgármesterei felajánlották nekik, hogy egy bizonyos összeg fejében segíthetnek újjáépíteni a bombázások alatt tönkrement házakat.
  Az építkezések szinte egész álló nap, megállás nélkül folynak. Egy utcában körülbelül nyolc-tíz munkás dolgozik, nekik egy nagydarab férfi dirigál, aki építésvezetőnek hívatja magát, valamint minden csapathoz kiosztottak három-négy szerencsétlent, akikről szintén úgy gondolták, máshogy nem lennének hasznára a nemzetnek. Ide sorolom magamat is. Lényegében annyi a feladatom, hogy kiszolgáljam a főnököt és a nehéz munka után megfáradt, egykoron Hivatásosnak készülő fiúkat. Természetesen a Körzetünk nem hárították az összes felelősséget az önjelölt Hivatásosokra, az összes helybéli fiú is teljes mellszélességgel vállalja a felújításokban való segítkezést. Többek között a bátyám is beállt a munkások népes sorába. Szerető mosoly fut végig rózsás ajkaimon, ahogy a testvéremre gondolok. Úgy látszik, végre ő is kezd révbe érni. Mostanság egyre kevesebbet csajozik, pontosabban szólva, úgy látszik, le fog horgonyozni egy Delila nevű lány mellett. Igaz, pár éve már megpróbálták együtt, de a kapcsolatnak szinte nyomban vége szakadt, amint összejöttek. Kiderült ugyanis, hogy Valter nem tervez túl hosszú távra, amit a barátnője értelemszerűen nem vett túl jó néven… Viszont most, hogy a fiú betöltötte a huszonegyedik életévét, és nagykorúvá avanzsált, kezd benőni a feje lágya, rengeteget komolyodott az elmúlt év során. Rádöbbent, hogy Delila többet jelent számára egy eldobható ágymelegítőnél, így újra bepróbálkozott nála. Szerencsére most nem rontotta el a dolgot. Igaz, még csak egy hónapja tart a románc, de úgy tűnik, a fiatalok jól kijönnek egymással, tökéletesen megértik a másikat.
  A Nap lomhán, ráérősen bukik alá a horizonton, erősen megvilágítva az elém terülő tájat. A távolban egy titokzatos alak körvonalai bontakoznak ki. Nem látom tisztán az illető arcát, mégis jól tudom, ki közeledik felém.
  Akit az apám kihozott az árvaházból, megmentve ezzel az éhhaláltól. Aki azon nyomban a legjobb barátnőm lett, amint megismertem. Aki elvállalta helyettem a kiválasztottságot, bár tudta, hogy neki is elég gyatrák az esélyei. Aki azért ölt a Viadalon, hogy másokat megmentsen ezzel. Akire az Aréna sötét falai közt talált rá a szerelem. Aki kis híján végzett Snow-val, ám a terve kudarcba fulladt.
  Ő az, Katie Hope, a Hetvenharmadik Éhezők Viadalának győztese. Többek között neki is köszönhető, hogy mára már eltörölték az Éhezők Viadalának nevezett pszichopata valóságshow-t.
  Egyre közelebb ér hozzám, már tisztán ki tudom venni az arcvonásait. Egy zöld ruhát visel a sötétbarna bakancsával, ami pár számmal nagyobb volt, mint a lába, ennek köszönhetően sokszor megbotlott benne. Hosszú, szőke haja hullámosan omlik a vállára, boldogan ragyogó, halványkék szemével izgatottan fürkészi az utcát, ahol tizenhét évig élt. Pillantását gyorsan kapkodja egyik emberről a másikra, míg végül gyönyörű írisze megállapodik rajtam. Amint észrevesz, fehér orcája egy szempillantás alatt kipirosodik, vékony ajka széles mosolyra húzódik, a szemei pedig mintha még vidámabban és életerősebben ragyognának. Fejét kissé oldalra dönti, fürtjeit lazán átveti a vállán, így kémleli tovább a munkálkodást, ami egykori otthonáért folyik.
  Zavartan a fülem mögé tűrök egy tincset. Tisztában vagyok vele, hogy lassacskán véget ér a munka, ki kell szolgálnom a nap, mint nap robotoló kőműveseket és ácsokat. Mégsem bírom levenni a tekintetemet Katie-ről, annyira elvarázsol az elém terülő látvány. Teljesen megváltozott, mióta utoljára láttam. Akkor megtörten, kisírt szemekkel vágott neki a Győzelmi Körúton, üvöltött róla, hogy annyi kedve van az eseményhez, mint egy foghúzáshoz. Most viszont valósággal ragyog, mintha kicserélték volna a győzelme óta.
-Hé, Miranda! – kiált rám a főnököm. – Hozd már ide a vizemet! Szomjan döglök, komolyan!
  Gyorsan megrázom a fejemet, elterelvén ezzel a figyelmemet a kémlelő árnyról. Felkapom a mellettem lévő üveget, és munkaadóm kulturáltan megfogalmazott kérésének eleget téve, az árnyékban elhelyezkedő, törött lábú asztal felé veszem az irányt. Közben persze vissza-visszatekingetek a barátnőmre, mert félek, hogy ha egy pillanatra is elszakadna róla a pillantásom, nyomtalanul eltűnne, felszívódna, mintha sosem járt volna a Hetedik Körzetben.
  Miközben a lány halovány alakjával foglalkozom, egyszeriben elvesztem az egyensúlyom, és szabályosan kicsúszik a lábam alól a talaj. Ha ez még nem lenne elég, egy hatalmas, durva puffanás zaja üti meg a fülemet, melyet egy dühös üvöltés követ.
  Nehézkesen, tagolva mozdítok egyet a bal lábamon. Élek! – fut át a gondolat az agyamon. Lassan, de folyamatosan sikerül az összes végtagomat mozgásba hoznom, míg végül nagy nehezen feltornázom magam. Igaz, a fájdalom még mindig nem múlik el, de már egy kicsit jobbra fordul a helyzet. Elvégre jó eséllyel nem szenvedtem komolyabb sérüléseket, semmim sem tört el.
-Jól vagy, Johnson? – kérdezi egy munkás aggodalmasan.
- Persze, megvagyok – nyöszörgöm erőtlenül. – Aki béna, ne rohangáljon!
- Te tudod… - von vállat zavartan, majd feltápászkodik mellőlem, és folytatja a cserepek rakodását.
  Felpattanok, majd kicsit átmozgatom magamat. Körbefordulok az utcán, és megkönnyebbülten veszem tudomásul, hogy szinte senki sem foglalkozik az esésemmel, mindenki el van foglalva a saját dolgával, mindössze a főnök, Mr. Wright hiányolja a vizét.
  Ahogy így nézelődök, hirtelen egy eldőlt létrára és egy fiúra leszek figyelmes, aki látszólag eszméletlenül hever a földön. Uramisten! Ez… Nem, ugye ez csak egy rossz vicc?! Te jó ég, ez biztos miattam történt… Basszus, hogy lehetek ennyire szerencsétlen? Az még oké, hogy eltaknyolok egy létrában, attól maximum én sérülhetek meg, de így, hogy ez a srác ott állt a tetején… Úristen, mi van, ha maradandó sérüléseket szenvedett miattam? Mi van, ha…
  Egy ezredmásodperc alatt az áldozatom mellett termek. Megfognám a csuklóját, hogy ellenőrizhessem a pulzusát, ám sajnos annyira remeg a kezem, hogy képtelen vagyok bármi normálisat cselekedni. Csak ülök ott, a kicsi ház mellett, és remegve nézem az építő srácot.
-Miranda! – kiált rám egy szőke srác a tetőről. – Ne izgulj már annyira, ezt még nézni is rossz! Ne aggódj, innen látom, hogy még lélegzik. Meg amúgy is, csalánba nem üt a mennykő!
-Kösz, Ben, én is bírlak!
  Ettől a mondattól kis híján szívinfarktust kapok. Nem, egyáltalán nem érdekel, hogy az emberek hogy vélekednek a szőke fiúról, akit a jelek szerint Bennek hívnak, sokkal inkább megriaszt, hogy az ominózus mondat az áldozatom szájából hangzik el.
  A fiú kínlódva ugyan, de végre kinyitja a szemét. Kapkodva, frusztráltan hajolok felé, úgy nézek bele a szempárba. Meg szeretném tudni, nem esett-e baja, jól érzi-e magát, ám amikor szembe kerülök vele, egészen más gondolatok lepik el az agyamat. A srácot ugyanis nem akármilyen szemekkel áldotta meg a sors. Esküszöm, soha életemben nem találkoztam még senkivel, akinek ennyire gyönyörű szemei lettek volna! Ennyire szép vágásúak, ennyire szenvedélyesek, és ennyire vadítóan sötétbarnák! Te jó ég, és én kis híján kinyírtam ezt a fiút…
-Leszállnál rólam? – szólal meg nagy sokára. – Bár, felőlem akár maradhatunk így is…
  Gyorsan motyogok valami bocsánatkérés-szerűséget, aztán szélsebesen lemászok a fiúról. Ő egy könnyed mozdulattal talpra szökken, majd mielőtt zavartan odébbállhatnék, beszédbe elegyedik velem.
-Szóval, te vagy Miranda Johnson? – kérdezi.
  Pillantását mélyen az enyémbe fúrja, de annyira gyengéden, mégis szenvedélyesen teszi ezt, hogy attól félek, menten elájulok.
-Igen – válaszolok. – Én vagyok… És figyelj, tényleg iszonyúan sajnálom, hogy ellöktelek, esküszöm, nem szándékosan tettem, csak tudod, az utóbbi időben kissé sokat szerencsétlenkedem, és hát…
- Semmi gond! – Újdonsült ismerősöm megajándékoz egy szívdöglesztő mosollyal, majd karon fog, és arrébb húz a többiektől.  – Sőt, ha úgy vesszük, még örülök is, hogy így alakult. Amióta bejelentették, hogy a Hetedikbe is lehet jönni segíteni, csak arra várok, hogy találkozzunk!
- Oké, ezt most értenem kéne? – ráncolom össze a homlokomat.
  Bármennyire is szép szemű a srác, azért egy kicsit fura, hogy azt állítja, mindig is meg akart ismerni. Elvégre, sosem hallhatott rólam! Nem vettem részt a lázadásban, egy rokonom sem aratott győzelmet a Viadalon, mindig csak a háttérben segítkeztem… Mégis mi lehet az oka annak, hogy beszélni akar velem?
-Nem… Nem, bocs, csak… - Idegesen nevetgélve túr bele éjfekete hajába, miközben csak úgy üvölt róla, hogy a megfelelő szavakat keresi, melyekkel talán egy érthető magyarázatot adhat. – Ó, és még be se mutatkoztam… Bocs, néha annyira…
- Hogy hívnak? – fojtom belé a szót.
  A srác felém nyújtja a kezét, és már éppen válaszra nyitná a száját, amikor azonban egy mélyről jövő, goromba köhögés tör felszínre a torkából. A szája elé kapja a kezét, így próbálja csillapítani a rohamot. Az arca egyre vörösebbé és vörösebbé válik, fekete haja a szemébe hull. Elgondolkozom, hogy szóljak az egyik munkát felügyelő orvosnak, amikor egyszer csak alábbhagy a köhögés, a titokzatos ismeretlen pedig ismét tisztán, nyugodtan néz a szemembe.
-Bocs az előbbiért – mondja. – Csak tudod, pár évvel ezelőtt dohányoztam. – A tekintete hirtelen elsötétül, már csaknem olyan fekete a szeme, hogy nem látom a pupilláját. – Az egy elég durva időszakom volt…
- Semmi baj – vágom rá reflexből. – Most azonban igazán elárulhatnád a nevedet!
  Nagy levegőt vesz, mintha csak tartana a reakciómtól, majd egy szuszra elhadarja a nevet, aminek hallatára egy ütemet kihagy a szívverésem.
-Jared Emerson.
  Egyszeriben minden megvilágosodik előttem. Rádöbbenek, honnan volt olyan ismerős a szeme, a haja, az egész arca, és hogy mégis mi a búbánatért akart felkeresni. Jared Emerson. Katie vőlegényének az öccse, akiért Alex több mint százhetvenszer feliratkozott, csak hogy ne éhezzen. A barátnőm mesélt róla egyszer, miután hazatért a Negyedikből, ahol a temetést intézte. Azt mondta, aranyos, kissé tartózkodó és visszafogott fiú, aki valamiért rettentően emlékezteti Alexre. De csak egyetlenegyszer beszélt róla, aztán, gondolom, már nem nagyon tartották a kapcsolatot, talán nem jutott idejük egymásra, vagy valami ilyesmi. Aztán a Győzelmi Körúton Jared nyíltan fellázadt a Kapitólium ellen, amiért a helyi Főbékeőr kivonszolta a színpadra. Mindössze ennyit láttunk az adásból, hogy utána mi történt a fiúval, örökké homályba veszett. Mindenki váltig állította, hogy megölték, vagy Avoxot csináltak belőle, hiszen egy ekkora bűnt lehetetlenség megúszni bűnhődés nélkül.
  Jared Emerson azonban életnagyságban itt áll előttem, és ha nem köhögött volna az előbb olyan hangosan, azt lehetne mondani, majd kicsattan az egészségtől. Alaposabban szemügyre veszem a fiút, és magamban megállapítom, hogy az évek során eléggé kikupálódott, ha lehet ilyet mondani, mára már jobban néz ki, mint annak idején a bátyja. Pedig Alex sem volt egy csúfság, sőt…
-Azt hittem, megöltek – Mindössze ennyit bírok kinyögni.
  Jared erre drámaian felsóhajt, majd kényelmesen levágja magát a poros talajra. Úgy érzem, nem szabadulok egykönnyen – na, nem, mintha bánnám – ezért a példáját követve, lekuporodok mellé a földre.
-Ja, rengetegen azt hitték, akik csak a távolból támogatták a forradalmat. – kezd bele a mondandójába. – Ennek az az oka, hogy az adás megszakadt, amikor kivonszolt az a pasas a színpadra. Snow akarta így, azt mondta, ha valaki fel mer lázadni a rendszer ellen, élőben közvetítsék a kivégzését. Csak aztán, volt valami, amit nem vett számításba…
- Katie! – vágom rá kapásból.
- Igen, ő – bólint Jared, és újra elsötétül a tekintete. – Gondolom, emlékszel, amikor az Arénában Alex megtanította neki, hogy kell kést dobálni. Na, azt a tudását sokkal később alkalmazta. Mikor a Békeőr kivitt a színpadra, úgy éreztem, itt a vég. Mint már említettem, akkoriban nem voltam teljesen százas, rendesen a padlóra vágott a bátyám halála… Úgy gondoltam, már nekem sem érdemes élnem, hiszen senki sincs ezen a világon, aki igazán szeretne. Meg akartam halni – Minden egyes szó, amit kiejt a száján, ingatag ólomsúlyként himbálózik a levegőben. A történet egyre nyomasztóbb, én pedig egyre kíváncsibbá válok.  – Mindig is tisztában voltam vele, hogy a bátyámnak szívügye a forradalom, így hát úgy akartam eltűnni az örök vadászmezőkre, hogy még teszek valamit, ami a jó ügyet szolgálja. Mindenkiből elegem volt, alig vártam már, hogy a Békeőr meghúzza a ravaszt, és golyót repítsen a fejembe. De akkor Katie… - A hangja váratlanul elakad. Megrázza a fejét, még ha még most sem hinné el, amit sok évvel ezelőtt látott. -… egyszer csak eldobta a kését. Mindezt olyan sebesen, pontosan és kifinomultan tette, hogy még a Másodikban is megirigyelték volna. Telibe találta a férfi nyakát. Gyakorlatilag megmentette az életemet, de akkor még annyira hülye voltam! Egy idióta, gyáva görény… Nem, hogy hálás lettem volna neki, amiért megölt egy embert miattam, csak még jobban megutáltam, amiért nem hagyta, hogy véghezvigyem a tervemet.
- Mi történt azután, hogy végzett a férfivel? – faggatózom.
- Először fel se fogtuk, hogy mi történt. Mindenki lefagyott, a Körzetlakók, Katie, és én is. Aztán Katie valamiért lehajolt a pasihoz, levette a sisakját, és elkezdte rázni a fejét. Annyira életidegen volt az egész! Mintha pár percre eltűnt volna egy másik világba, mintha nem is ezen a Földön élt volna. Egyszer csak elsötétült a tekintete, majd remegni kezdett a szája, halkan motyogott valamit, aztán szó nélkül elrohant. Akik a színpad mögött várakoztak az előadás végére, megpróbálták megfékezni, ám nem tehettek semmit, a lány kitért az utukból. Nem tudom, hogy alakult ezután a sorsa. Állítólag a temetőbe ment Alex sírjához, aztán az edzőteremben látták páran. De senki sem tudja, mi a teljes igazság, hogy mit művelt a beszéde után, hogy érezte magát a Körút további állomásain, és legfőképp, hogy miért halt meg.
- Pedig ezek olyan titkok, amikre muszáj, hogy egyszer választ kapjak! – suttogom mélabúsan.
  A fejemet a térdemre fektetem, így próbálom elrejteni Jared elöl a kitörni kívánkozó könnyeimet. Olyan erősen nyomom a homlokom a lábamhoz, hogy szinte már belesajdul a halántékom.
  Amióta kiderült, hogy Katie meghalt, másról sem szól az életem, csakis a folytonos idegeskedésről, sírásról, és a félelemről, hogy mi lesz, ha még egy szerettemet megöli valaki… vagy valami. Sosem számítottam túl kiegyensúlyozott gyereknek, annak ellenére, hogy biztos, szerető családi háttérben nőttem fel. Mindig is éheztünk, sosem lehettünk biztosak abban, megéljük-e a holnapot, vagy ez életünk utolsó éjszakája. Azt hiszem, akkor kezdett visszaköltözni az élet a házunkba, amikor apa hazahozta az árvaházból Katie-t. Attól a naptól fogva egy unalmas percünk sem volt, a szőke lány teljesen feldobta a napjainkat.
  De meghalt, a Győzelmi Körút végén, a mai napig tisztázatlan körülmények között. Senki sem tudja biztosan, mi történt vele, már nem is találgatnak az emberek, szinte teljes mértékben elfelejtették őt. Talán már arra sem emlékeznek, hogy nyerte meg a Viadalt, mennyit szenvedett a győzelemért.
-Miattam történt! – szipogom. A hangom meggyötörtségről árulkodik. – Én vagyok a hibás! Nekem kellett volna a Viadalra mennem, nem neki! De ő… feláldozta magát… miattam! Ha nem engem választanak ki, még mindig élne!
  Egyszerűen képtelen vagyok visszatartani magam, a könnyek záporeső módjára ömlenek a szememből. Szinte már fuldoklom a sírástól, de nem érdekel. Az elmúlt években nem csináltam mást, csak szenvedtem, ám úgy tűnik, nem eleget. Hiszen még mindig sajog a szívem, ahogy arra a végzetes napra gondolok, amikor Leila Berry felolvasta a nevemet. Milyen furcsa, hogy pár kis papír teljesen megváltoztatta a világot.
  Egy meleg kéz simogatására térek vissza a valóságba. Kissé megemelem a fejem, és arra leszek figyelmes, hogy konkrétan Jared Emerson ölében ülök. A fiú gyengéden simogatja a hajamat, miközben nyugtató szavakat mormol a fülembe.
  Amint észbe kapok, rögtön elhúzódom újdonsült ismerősömtől.
-Bocs, ez csak… - motyogom zavartan. – Azt hiszem, nem éreztem teljesen jól magam…
- Semmi gond! – feleli komolyan. – Teljesen átérzem a problémáidat. Tudod, én is rengeteget rágódtam már azon, hogy mi, vagy ki miatt halt meg a bátyám. Minduntalan ugyanott kötök ki; hogy az egész az én hibám! Nem biztos, hogy emlékszel még rá, de Alex a játék vége felé elmondta Katie-nek, hogy azért kerülhetett be a Viadalra, mert több mint százhetvenszer feliratkozott, mivel éheztem, és nem akarta, hogy meghaljak… Szóval, ha jobban belegondolsz, sokkal több közöm volt Alex halálához, mint neked Katie-éhez. Az, ami veletek történt, mindössze a véletlen műve, te nem tehettél róla, Miranda. De én… Ha aznap kicsit sikerül tartanom magam, és nem esek össze a suliban… Minden teljesen más lenne.
- Az biztos – értek egyet. - De nem a te hibád! Nem te választottad az éhezést.
  Komoran nézek Jared csokoládébarna szemeibe, amiben egyszerre több érzelmet vélek felfedezni, mint életem eddigi tizenöt éve során bármikor. A düh, a bosszúvágy, az elszántság, és a zavartság dominál eme csodaszép szempárban, de a zavartság, a csalódottság is helyet kap bennük. Sőt, mintha egy icipici reményt is felfedeznék a legmélyén.
-Nem a te hibád! – ismétlem önmagam ellentmondást nem tűrő hangon.
- Oké, rendben. – Száját laza, féloldalas mosolyra húzza, amitől valamilyen különös oknál kifolyólag még helyesebbnek tűnik. – De akkor egyezz bele, hogy te sem tehetsz arról, ami Katie-vel történt!
- Ó, értem én, szóval csak erre ment ki a játék! – felháborodást színlelve csípőre teszem a kezem, úgy vetek egy lesújtó pillantást Jaredre.
- Mi? Dehogyis! – rázza meg a fejét értetlenül. – Én tényleg úgy gondoltam… Pontosabban, valamennyire még most is úgy gondolom, hogy… De mindegy, hagyjuk is! Figyelj, Miranda, igazándiból nem azért jöttem ide, hogy sajnáltassuk magunkat.
- Igen? – A szemöldököm egy másodperc töredéke alatt a homlokom közepéig szalad. Egyre kevésbé értem, mire megy ki ez az egész. – Akkor mégis miért?
  Jared nagy levegőt vesz, majd hirtelen, egy szuszra elhadarja, hogy miért is keresett fel.
-Szeretném, ha segítenénk egymásnak. Tudod, mindig is azt éreztem, hogy a többiek, a Körzetlakók, az ismerőseim és a barátaim, bár mérhetetlenül sajnálják, ami Alexszel történt, mégsem érzik át annyira a fájdalmamat. Persze, ezért nem haragudhatok rájuk. Hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy te vagy az egyetlen ember a világon, akivel mindenféle viszolygás nélkül meg tudnám beszélni a gondjaimat. Hiszen Katie…
- Úgy tekintettem rá, akár a nővéremre. – fejezem be a mondatot.
  Kicsit furcsának találom a fiú felvetését, ennek ellenére azonban úgy döntök, elfogadom a javaslatát. Hiszen csak segíteni akar, és való igaz, nekem is jót tenne, ha valakivel végre őszintén, tabuk nélkül beszélhetnék az érzéseimről. lehet, hogy előtte jobb lenne egy kicsit megismernem a fiút, de az is lehet, hogy jó ez így, ahogy van. Majd az idő eldönti, hogyan tovább.
  A kezdő lépést azonban nekünk kell megadnunk, nekem és Jarednek.
-Oké! – mondom, miközben mélyen a fiú szemébe nézek. – Benne vagyok.
  Jared arcán óriási vigyor terül el, láthatóvá téve ezzel hófehér, ragyogó fogsorát.
-Szuper! – kacsint rám látszóan vidámabban, mint az előbb. – Akkor a felújítás után majd megkereslek, és megbeszélünk valahol egy találkozót. Vagy ha gondolod, akár már a mai munka után is össszefuthatunk valahol…
  Beszélgetésünket Mr. Wright bömbölő hangja szakítja félbe. A főnök hallhatólag rendkívül dühös. Nagyon hiányozhat neki Jared a munkához, ha ennyire felidegesítette magát a fiú hiányán. Azzal pedig mindenki tisztában van, hogy abból nem sülhet ki túl sok jó, ha Mr. Wright ideges…
  Jared egy laza mosolyt küld felém, sőt még kacsint is hozzá egyet, aztán szélsebesen a háztömbök felé veszi az irányt. Mosolyogva figyelem, ahogy mint aki jól végezte dolgát, gyorsan visszaállítja a létrát a helyére, felmászik rá, majd szorgosan rakodni kezdi egymásra a cserepeket, mint akinek ez jelenti a legnagyobb szórakozást az életében.
  A könnyed, nyári szellő az arcomba csap, miközben pár illatos virágszirmot rejt a hajamba. A levegő mozgásától szorongás járja át a testemet, félek, hogy eltűnt. Hogy itt hagyott, felszívódott, búcsú nélkül. Lehunyom mogyoróbarna szemeimet, és lassan megfordulok a tengelyem körül. Eleinte csak hunyorítok, majd folyamatosan egyre tágabbra nyitom a pupilláimat.
  Megkönnyebbült sóhaj hagyja el az ajkaimat. Hát nem ment el! Szinte elborzadom a saját sületlenségemen. Miért hagyott volna itt? Ő mindig itt lesz nekem, ebben még a halál sem tudja megakadályozni. Kicsi, gyönge tenyerével felém int, vékony száját óvatos, biztató mosolyra húzza. Pár szőke hajszálat örömtől csillogó, a végsőkig reménykedő szemeibe fúj a szél.
-Remek választás, Miranda! – kacsint rám cinkosan. – Ezzel a családdal kapcsolatban lehetetlen tévedni!
  Unottan megrázom a fejem, mire vidáman felnevet, majd megfordul, és lassú, ám határozott léptekkel megindul az erdő felé.
  Szívem szerint ordítva rohannék utána, de félek, nem mindenki hagyná szó nélkül. Mr. Wright éppen egy szendvicsért kiáltozik, és a többi munkás is kezd megéhezni. Kényszerítem magam, hogy elszakítsam a tekintetemet a távolodó alakról, a házhoz sietek, és folytatom a feladatom elvégzését.
  Nem szeretem az emlékeket, gondolom, miközben átnyújtok egy sonkás szendvicset Jarednek. Túlságosan múlandóak, ráadásul az ember néha hajlamos olyan dolgokat beléjük beszélni, amik valójában meg sem történtek. Az a baj, hogy az emberek feledékenyek. Nem hiszem, hogy bárki is emlékezne még Katie-re, talán csak azok, akik elvesztették egy szerettüket, amikor nyert. De senki más, csak ők.
  Valamikor még zavart, hogy nem tudták, ki volt, elfelejtették, hogy neki is köszönhetik a szabadságukat. Ma azonban már nem érdekel, hogy Katniss Everdeen nevére sokkal többen felkapják a fejüket. Nem siránkozom emiatt, csupán igazságtalanságnak tartom. Végül is, ettől nem fog feltámadni.
  Soha nem fogom kiverni a fejemből azt a lányt, aki megmentette az életemet azon a forró, tikkadt júliusi napon, amikor elvállalta helyettem a kiválasztottságot, és hasra esett a színpad meggyötört, szálkás lépcsőjében. Bár nem ismerem a jövőt, mégis biztosra veszem, hogy hátralévő életem minden egyes napján felrémlik majd előttem vékony, csinos alakja, az éhezéstől beesett, sápadt arca, melynek hosszú, hullámos haja adott keretet, és világoskék, bátor szemei, melyekben örökké ott csillogott a remény. Az az érzés, amelyről a nevét kapta, mely győzelemre vezette a Kapitólium kegyetlen, gyilkos börtönében, mely erőt adott neki, hogy olyan sokáig életben maradjon. A remény, az egyetlen dolog a világon, ami erősebb a félelemnél.

11 megjegyzés:

  1. Kedves Maja!
    Nem jutok szóhoz, tényleg ez volt az utolsó rész. Tényleg, komolyan vége lett, és ismét ez gyönyörű történetet hagytunk magunk mögött. Részesnek éreztem magamat, hiszen annyi fájdalmat éltem át Katievel együtt, ami nem egézséges. Azzal kezdve, hogy kiválasztották, Naomi halála, Alex elvesztése, Johanna folyamatos szekálása...
    Jó, és rossz pillanatokban is bőven volt részünk, és ez az epilógus méltó lezárása volt ennek a blogregénynek. Bátran állíthatom, Katie története tökéleteswn beleillik Az Éhezők Viadala világában, nagyon hiteles, kidolgozott, részletes, sőt... Megérne egy Elözmény filmet.
    Katie teljesen más karakter, mint Katniss. (Hiába az a három betű egyezés a nevükbe. ) Nem csak külsőleg, hanem a belső tulajdonságai is teljesen mások. Katie egy gyenge, bénácska személyiség, de ő is mindent meg tud tenni a szeretteiért, és képes az önfeláldozásra. Sajnálom, hogy ő nem élhetett a béke időszakában.
    A Johannás részek is nagyon szuperek voltak, mindet imádtam, de meglepetésként ért Miranda szemszöge. Miranda tizennégy éves lánnyá érett közben, aki nyílt a szerelemre.
    Nagyon ügyesen megoldottad a lázadás alatt történtek elmesélését, tetszett, hogy a múltban indultál, áttértél a jelenbe.
    Johanna és Gale. Jeeeeeeeeej. Mega jeeeeeeeeeeeej. Itt végre nem csak annyit kaptunk, hogy "menő munkája van". (Kössz, Collins, kössz. ) És az csak rátesz egy lapáttal, hogy Johanna is ott van :)
    Aranyos volt a visszaemlékezés, vagy látomás, jelenés Katieről. A megjegyzèse Jaredről... Édes volt. Vigyorgok mint a vadalma, hogy végre mindenki boldog.
    Először nem sejtettem, hogy Alex öccse lesz az, arra gondoltam, amikor elolvastam, hogy neki is barna szeme van, hogy "A te blogodba mindenki sötét szemű? :'D". De utána leesett miért.
    A kis lelkizős dolog is nagyon aranyos lett.
    Jesszus, nem tudok mást mondani, csak, hogy aranyos, édes, szuper. De hát, ha mindez igaz a történetedre...
    Azt hiszem, most ebben a kommentben bepótoltam az összes rövidke komit, mert ezt órákig képes lennék írni, minden kis mozzanatot kielemezni...
    Még annyit, hooogy...
    Az utolsó mondat, egyszerűen ZSENIÁLIS, FENOMENÁLIS lezárása lett a történetben. Ez, összefoglalja az egészet... Katie-t akár a remény lányának is hívhatnánk. Ő mindig hitt benne, ha nem is nyíltan, de ott motoszkált benne az, hogy létezik, és legyőzheti a zsarnokságot.
    A fogalmazásodról egy rossz szót nem szólhatok, hibád most -sem- volt...
    Imádlak Maja.
    Ezennel könnyes búcsú...
    Puszi,
    Lauren W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lauren!
      Köszönöm szépen a hosszú kommentet, nagyon örülök, hogy az epilógus is elnyerte a tetszésedet, mint ahogy az egész blog is :)
      Hűha, szerinted megérne egy előzményfilmet? Ezzel kicsit megleptél, bár be kell, hogy valljam, én lennék a legboldogabb, ha megfilmesítenék. De te természetesen az első között kapnál VIP jegyet a lehető legjobb helyre, több zacskó ingyen popcornnal és kólával (vagy bármivel, amit csak akarsz :D)
      Katie és Katniss tényleg rengeteg dologban különböznek, de mint ahogy azt írtad, sokban hasonlítanak is, főleg a fontosabb, meghatározóbb tulajdonságaikban. Igazándiból sosem akartam egy Katniss-copy karaktert létrehozni. Még amikor csak tervezgettem a blogot, a történetet, már akkor is tudtam, hogy Katie egy szerencsétlen, ám szerethető lány lesz, akivel könnyű azonosulni, és aki ennek ellenére mégis nagyon bátor és önfeláldozó. nagyon örülök, hogy sikerült átadnom a személyiségét, és hogy ennyire megszerettétek!
      Igen-igen, én hatalmas Johanna-Gale shipper vagyok, így hát gondoltam, miért ne hoznám össze őket? A lehetőség adott volt, óriási hiba lett volna elszalasztani ;) És így végül ők is boldogok lettek:)
      Hú, attól én is parázom egy kicsit, hogy minden férfi/fiú főhős fekete hajú és sötét szemű lesz... Ugye Alex, és az OV-ben is Julio... De mindegy, ezen majd még ráérek agyalni, amikor új blogot kezdek :D
      Egyébként az utolsó bekezdéssel aránylag sokat szenvedtem, de azt már a sztori vége felé is sejtettem, hogy ez lesz az utolsó mondat, mert nekem a THG-ből is ez az egyik kedvenc mondatom, szóval...
      Én is imádlak Lauren (bár ezt amúgy is tudod) <3
      És igen, én is mindjárt sírok :'( A francba, annyira a szívemhez nőtt ez a történet, hogy az egyszerűen leírhatatlan!
      Puszi, Maja

      Törlés
  2. Szia Maja!
    Úristeeeeeen! Hol is kezdjem?!
    Tehát: Amióta megismertelek( meg Laurát és Sofiat) teljesen máshogy állok az íráshoz, mert úgy érzem ti mindig itt lesztek, és mindig érdeklődve olvassátok az új részt! És én is ezt éreztem a blogoddal kapcsolatban...Mindig kíváncsian vártam a folytatást.
    Az Epilogussal kapcsoladban:
    -Tetszik, hogy az egész történetet elmesélted Miranda szemszögéből.
    Bár azon rgy kicsit meglepődtem, hogy Beetee tudot arról, hogy mire is szánja Coint azokat a bombákat, de azért örültem, hogy Miranda nem ott halt meg mimt Prim.
    -Nagyon tetszett, hogy leírtad, hogy mi lett a szereplőkkel a lázadás után.
    Egy kicsit sajnálom, hogy végül megölted Finnicket ugyanis egy nagyon kicsit ( ennyit-> • ) reménykedtem, hogy még is megmented, de ez úgymond már nem oszt nem szoroz a sztorin, csak hát nagyon sajnáltam főleg Anniet és Johannát emiatt. De nagyon örülök, hogy Johannának egyenesbe jött az élete. Gale?? Hm...Ez tetszik :D
    Az igazat megvalva Leiráról teljesen megfeletkezdtem, de örülök, hogy neki is jól alakult az élete.
    -Érdekes volt elolvadni, hogy milyen lett a viadal után az élet. Mirandanak viszont remélem a jövőben jobb lesz a sorsa és nem szendvicseket kell majd osztogatnia az IQ-bajnok munkásoknak.
    -Nagyon jó volt újra Katiről olvasni, tetszik, hogy mindig előhozod a részekbe.
    -Az is jó volt, hogy Miranda hasonlít Katire, hiszen ő is elég szerencsétlennek tűnik! :D
    (folytatom)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na és akkor ott volt Jared!
      Annyira imádom, hogy mindig tudod, hogy mit kell írni! Ez kellett nekem! JARED! :D
      Jó volt, hogy egy kellemetlen helyzetbe találkoztak, az is, hogy Jared mennyire hasonlít a bátyjára, minden mozdulata, mondata Alexet jutatta az eszembe. Bár régebben nem kedveltem, most elég volt ez a kicsi részlet és már is megimádtam.
      Nagyon jó volt, hogy megérti egymást, és hogy ugyan azzal küzdenek. Mert valamilyen szinte tényleg az ő 'hibájuk' miatt halt meg Katie és Alex, de nem tehetnek róla, és nem érdemlik meg, hogy rágódjanak rajta, hiszen Alex és Katie csak is azért tette azt amit tettek, hogy megmetsék Jaredet és Mirandat....Nem is tudom pontosan, hogy most hány évesek de magamban már összehoztam őket (már gyerekük is van és összeházasodtak! :D ).
      Az utolsó mondat meg egyszerűen nagyszerű!
      Nagyon jó író vagy, a történetedis fantasztikus, a szereplőid hitelesek és hietetlenül szerethetők:
      -Szeretnék egy olyan pasit mint
      Alex
      -Szeretnék egy olyan szerencsétlen de még is hietetlen kedves barátnőt mint Katie
      -Szeretnék egy olyan legjobb barátnőt aki olyan bátor és jófej mint Samira
      És még csomó mindet szeretnék ebből a sztoriból, a házcímemet is megadom ha gondolod, nyugodtan küld el őket! :D
      Nem tudok betelni ezzel a sztorival, és nem is akarok! De mindenek vége szakad egysze, mindenesetre imádtam ezt a történetet, minden kis hibájával (amiből nincs sok) és minden szuper szereplővel/párbeszéddel/leírással együtt.
      Remélem sose hagyod abba az írást!
      És mert szinte minden rész végén ezt mondtam, most is ezt írom:
      Ez lett az egyik kedvenc "részem"! (csak sajnos most nem tehetem hozzá, hogy "kíváncsian várom a folytatást (': ♡ )
      Szia! ♥

      Törlés
    2. Szia Lili :)
      Igen, én még mindig imádom Laurent, amiért fél éve megcsinálta a csoportunkat! Meg persze Sofiát is és téged is <3
      Köszi, örülök, hogy tetszett a Mirandás ötlet!
      Hát, nekem az jött le a Kiválasztottból, hogy Beetee tudott a tervről, meg így legalább Miranda nem halt meg.
      Finnicket tényleg nem volt a legkegyesebb döntés megölnöm, de ez így volt a helyes. Mert ez a blog, a THG előzményeit mutatja be, így nem tehettem mást, a végét is úgy kellett bemutatnom, ahogy azt Collins megírta :( Igeeen, mindig is szurkoltam a párosnak. Ne nézzetek hülyének, de eleinte azt hittem, még a Futótűz alatt, hogy Johanna Finnickkel fog összejönni :D De aztán persze kiderült, hogy nem. Viszont ő is annyit szenvedett és küzdött, hogy megérdemelte már a boldogságot :) Gale-lel pedig nagyon cukik együtt*.*
      Hogy hogyan alakul Miranda sorsa a későbbiekben, valószínűleg sosem fog kiderülni, de én mindenesetre nem úgy képzeltem el, hogy szendvicseket fog osztogatni, nyugi :D Ezzel mindössze azt akartam érzékeltetni, hogy ő is kiveszi a szerepét, ott segít, ahol tud, és hát, csak így tud :D
      Jared pedig... Nos, én már akkor is tudtam, hogy alakul a sorsa, amikor először megemlítettem a sztoriban, Alex interjúja kapcsán! Igazándiból nem volt ő rossz ember, csak érthetően kikészítette a bátyja halála, ám végül mégis sikerült nagyjából egyenesbe jönnie. Tény és való, hogy eszméletlenül hasonlít Alexre. Az, hogy miként alakul a Mirandával való kapcsolata, sajnos már nem fog kiderülni. De egyetértek, szerintem is szuper pár lennének, és gondolatban már én is összehoztam őket :D Annyira még nem indultak be a dolgok, hogy házasság meg gyerek, de végül is, simán el tudom képzelni :D #Jarenda (Hm, ez nem is hangzik annyira rosszul :D )
      Hát igen, akkor lenne igazságos az élet, ha mindenki kapna egy Alexet! Nekem speciel már volt, de sajnos ő nem Emerson, hanem Kislábujj... Na mindegy, nem vagyok telhetetlen :P
      Hm, azt hiszem, meggazdagodnék, ha nyitnék egy Alex kereskedést Lauren Marvel-nagyüzeme mellett :D
      Biztosra veheted, hogy sosem fogom abbahagyni, még rengeteg ötletem van, és imádom ezt csinálni, szóval, igen. Nem fogom abbahagyni ;)
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett<3 Mint ahogy én is sokszor írtam: Nekem is ez volt az egyik kedvencem! És ez most is igaz :)
      Szia<3

      Törlés
  3. Drága Maja!
    Hát ez... egyszerűen fantasztikus volt! Igen, röviden így tudnám megfogalmazni mindazt, amit az epilógus olvasása közben éreztem, de ez a fenomenális történet megérdemel még egy-két szót (vagy többet, sokkal többet).
    Tudod, megint sikerült olyan katartikus élményt nyújtanod, hogy gőzöm sincs, hol kezdjem. Na jó, mondjuk a legelején kellene. Először nem tudtam, kinek a szemszögéből fogod írni az legeslegutolsó fejezetet. Gondoltam Johannára, Valterre, meg arra is, hogy egyes szám harmadikban íródik az egész - de az utóbbi elméletem megdőlt a második bekezdésnél :D -, és valamiért Miranda volt az utolsó, aki eszembe jutott. De szívesen láttam bele egy kicsit az ő fejébe is, hiszen megtudhattuk, hogy tényleg mennyire sokat jelentett neki Katie, annyira, hogy nővéreként tekintett rá, ez pedig nagyon megható volt. Amikor megjelent előtte a lány, és Miranda arra gondolt, hogy ő sosem tűnik el, ugyanis örökre ott él a szívében tulajdonképpen, én komolyan majdnem elsírtam magam. Amikor viszont a lázadásról volt szó az elején, és jött ez a kiképzés dolog, a szívbaj kerülgetett. Féltem, hogy hasonló történik majd Mirandával is, mint Primmel, szóval nagyon örülök, hogy mégsem így lett. (Köszönöm, Beetee - és persze neked is, Maja!)
    Nagyon örülök annak is, hogy a többi szereplőről is kaptunk tőled egy képet, Johanna és Gale szála is hatalmas ötlet volt!
    Jared és Miranda találkozása nem volt ám hétköznapi, de hát neked ez az egyik erősséged a sok közül: egyedit alkotsz. Nagyon tetszett a köztük zajlott párbeszéd, bármennyire is szomorú az, ami tulajdonképpen összeköti őket. Örülök, hogy így egymásra találtak, és számíthatnak a másikra. :)
    A befejezésre pedig nem találok szavakat... Gyönyörű volt! :)
    Összességében A lázadás kezdete egy zseniális fanfiction, minden téren, hiszen a fogalmazásodban és a helyesírásodban sincs semmi kivetni való, öröm (vagy éppen merő bánat a szomorú részek miatt) volt olvasni ezt a nagyszerű történetet, amiben úgy csavargattad a szálakat, mint egy profi. Gondolok itt a teljesen saját ötleteidre, és az eredeti trilógiából ügyesen beépített elemekre is (például Finnick halálának körülményei).
    Végezetül pedig, rettenetesen sajnálom, hogy csak ilyen későn kapcsolódtam be a sztoriba, hogy olyan kevésszer írtam, és már nem írhatom többször, hogy várom a következő fejezetet. Ennek ellenére a szívembe zártam a történeted, mert nem vitás, hogy amit alkottál, az egész egyszerűen csodálatos, rendkívüli, és hihetetlen. Ezt minden túlzás nélkül írom, egyszerűen ilyen érzelmeket vált ki belőlem a műved (ezért is nézd el nekem kérlek az esetleges elírásokat, szóismétléseket). Nagyon erős a gyanúm, hogy valamikor a jövőben újraolvasom. :D
    Nagyon reménykedem benne, hogy még sokáig gazdagítod az írásaiddal a világot, egyszerűen kár lenne veszni hagyni a tehetséged! :)
    Szóval köszönöm, hogy még ha csak ilyen rövid időre is, de részese lehettem Katie, Johanna és a többiek életének. Hatalmas élmény volt! :)

    Ölel - és innentől kezdve majd a másik, lányokkal közös blogodon is zaklat -, Thea <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Thea :)
      Köszönöm, örülök, hogy neked is tetszett<3
      Hm, akkor jól sejtettem, hogy meg fogsz lepődni azon, hogy Miranda szemszögéből írom az epilógust ;D Azért választottam őt, mert ahhoz képest, hogy kulcsfontosságú szerepe volt a történetben, szinte alig esett róla szó, megérdemelt tehát egy saját szemszöges részt. És itt jön képbe Jared: ha jobban belegondolunj, rájövünk, hogy - bár igaz, csak közvetve - de nekik is köszönhető, hogy Panem felszabadult. Hiszen ha nem Mirandát húzzák ki, ha Jared nem ájul el, Katie és Alex sosem kerülnek be az Arénába, sosem kötnek szövetséget, nem szeretnek bele a másikba, és nem kezdenek bele a lázadásba.
      Köszi, a befejezéssel kicsit szenvedtem. Szerintem elkezdeni és befejezeni a legnehezebb egy történetet, vagy akár csak egy fejezetet. Ne tudd meg, mit bénázok, mire sikerül összehoznom egy értelmes kiinduló mondatot :D
      Azért ne ess túlzásba, nem nevezném magam profinak :D Viszont eszméletlenül jólesik, hogy ennyire megszeretted a ficemet, és hogy még egyszer el akarod olvasni. Egyébként én hétvégén belekezdtem, az egyik különkiadás miatt. Mert még nincs vége teljesen a sztorinak! Most két hétig keddenként extra bejegyzéseket olvashattok, amikben a legjobb kommenteket és pillanatokat gyűjtöm össze. A komissal már elkészültem, de a másikkal is mondhatni, jól haladok. Szóval, még lesz időtök egyszer-kétszer visszaemlékezni a legjobb jelenetekre :)
      Természetesen még sokáig fogok írni, szerintem úgy nagyjából életem végéig ;) Imádom ezt az egészet, szinte nem is bírnék az írás nélkül élni!
      Én köszönöm Thea <3
      Oké, szívesen fogadom a "zaklatásaidat" :D
      Ölel: Maja <3

      Törlés
  4. Szia! :)
    ÚRISTEEEN!!! :D Ez fantasztikusan szuper lett! Nagyon jó volt betekintést kapni a kissé "elhanyagolt" szereplők történetébe. Bár tudtam hogy Miranda szemszögéből íródik, nagyon nagyon jó lett. Az elején viszont azt hittem, hogy E/3 -ban íródik. (Én a hülye :D ) Örülök hogy Valter végre észheztért. Nagyon ráfért már. És Jared... Ő az egyik kedvencem. :D Tök jó volt (meg cuki) ez a kis beszélgetés Mirandával. Az is tök aranyos volt tőle, hogy azt kérte, hogy legyenek jóban, mert más nem nagyon tudta átérezni amit ő érez. Már én is megijedtem, hogy valami baja lett a lépcsőről le esést követően, de szerencsére nem így történt. Miranda engem Katiere emlékeztet, hogy ilyen kis bénácska. Az nagyon jó volt, hogy Katie szelleme ott volt, és figyelte Miranda minden lépését. Te egy tehetséges író vagy, úgyhogu egy hamar ne tűnj el! ;)
    Ezer puszi, Dorothy^^ 💙
    Ui.: méltó befeezés egy méltó blognak.
    Ui.: bocsi hogy rövid lett, de siettem. :(
    Szia! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Köszi! Ezzel a résszel többek között az is volt a célom, hogy rámutassak a mellékszereplők jelentőségére, arra, hogy azért nekik is rendesen benne volt a kezük abban, hogy így alakult Katie és Alex sorsa. Ugye Miranda és Jared miatt kerültek be a Viadalra, Valter nyitotta fel Katie szemét az érzéseivel kapcsolatban, Johanna és Finnick végig támogatták a lányt a merénylete során, Leila pedig színt vitt a borús hangulatú hétköznapokba. Ezért úgy gondoltam, ők is megérdemelnek egy boldog befejezést. Ezt sajnos csak Finnicknek nem tudtam megadni, Collins hibájából :'(
      Igazad van, Valterre ez már tényleg ráfért!
      Jared nekem is az egyik kedvenc mellékszereplőm, én még akkor is imádtam amikor még negatívabb volt! Nem tudom, miért, talán mert már kiterveztem előre, hogy mi lesz vele... Így végül egy szerethető és aranyos karakterré nőtte ki magát. Nagyon örülök, hogy megkedvelted :)
      Miranda pedig tényleg hasonlít Katie-re, Jared pedig Alexre, úgyhogy ez olyan, mintha ők lennének, de mégsem :)
      Katie-t pedig nem volt szívem kihagyni az epilógusból<3
      Köszönöm szépen, és nyugi, nem tervezem :D
      Semmi baj, örülök, hogy írtál!
      Ezer puszi, Maja <3

      Törlés
    2. Sziia!
      A fejezetet, amint megláttam el is olvastam, viszont a kommentelésre sajnosmég csak most jutott időm. Ahogy az előző megjegyzésben már leírtam imádtam a blogod minden egyes részletét. Nagyon tetszett, hogy megtudhattuk mit éreztek a körzetlakók, amikor Katniss felrobbantotta az arénát. Látszott, hogy a körzetek nagy része mennyire összetart, mivel itt is hamar összegyűltek az emberek és elhagyták a körzetüket, akárcsak a tizenkettedikben. :) Kíváncsi vagyok, hogyan jutottak el a tizenharmadikba, maguktól vagy rájuktaláltak? (Ha kiderül a fejezetből, akkor bocsi biztos valahogy elsiklottam felette :D) Coin ötlete még mindig elborzaszt... Hogy kepes feláldozni egy csapat gyereket azért, hogy jobban ösztönözze a lázadókat a harcra. Ráadasul úgy, hogy ők úgy tudták, hogy a forradalomért fognak harcolni közben meg csak áldozatok voltak... Örültem, hogy Mirandáék szülei szigorúak voltak és kitartottak, amíg meg nem tudták a Coin célját. Amikor a könyvet olvastam nem értettem, hogy akkor most Katniss mit tett? Snowt vagy Coint ölte meg? Miért? Teljesen most akkor mi van? érzésem volt, de a végére megértettem a dolgokat és most, ahogy a te történetedben is lejátszódott újra ez a jelenet értettem meg legjobban, hogy Coin sem lett volna jobb Snownál. Tetszett, hogy Valter és Delila újra összejöttek és remélem ezúttal tényleg összejön nekik. :) Miranda és Jared találkozása volt az epilógus legjobb része. Szerintem annyira összeillenek... És látszik, hogy Jared sem fogy ki soha a viccekből. :) Összeségében egy hihetetlenül jó blogot sikerült összehoznod, amit mindenki imád. Csak gratulálni tudok, amit nagyon-nagyon megérdemelsz.

      Viki^^ :*

      Törlés
    3. Szia!
      Először is egy hatalmas bocsánatkéréssel kezdeném, amiért eddig nem válaszoltam a kommentedre, de valahogy mindig kiment a fejemből. Remélem, nincs harag :)
      Nem derült ki, hogyan jutottak a Tizenharmadikba, mivel Miranda elaludt az út során. Ezt a részletet a fantáziátokra bízom ;)
      Igen, Coin egy fokkal sem lett volna jobb Snow-nál, Mirandának pedig mázlija volt, amiért Beetee elárulta a szüleinek a nagy titkot.
      Bizony, Valter és Delila újra egymásra találtak, mint ahogy Miranda és Jared között is lángra lobbant valami (ez a kifejezés pont ideillik :D )
      Hát, azért azt nem állítanám, hogy mindenki, de eszméletlenül jólesik, hogy Te így gondolod <3 Köszönöm, hogy végig olvastad a történetet, és hogy rengetegszer kommenteltél, ez nagyon sokat jelentett nekem :*
      Ölel, Maja

      Törlés